26 Şubat 2012 Pazar

günlerden Söndag

günler nasıl geçer, gideer ve tam altı ay nasıl biter.. temalı yazımla karşınızdayım bugün.
 
Bugün günlerden Söndag yani İsveç'in yok sandığı gün.
Hani biz pazarları gezeriz,hani toplanırız, hani cafeler dolar taşar, hani yer bulamayız ya, heh işte burda da pazarları yer bulamıyoruz, çünkü  heryer kapalı :)

Peki burda bir hafta nasıl geçer,

pazartesi ve salı evde geçer okulda uğraşcak çok şey vardır,kütüphane full'dür, kesin bikaç güne bi teslim ya da ödev vardır,herkes çalışkandır,yeni hafta başmalıştır, dışarı çıksan da en son otobüs 23.40'tadır, zaten açık olan yerler de genelde o saate kadar kapanmıştır

çarşamba akşamları common room'da buluşulur,sonra Playbar'a gidilir, playbar burda haftaiçi açık olan nadide bardır, ama erasmuslu öğrenciler buluşup gitmese bence orası hep boştur, yine sarhoş on tane isveçli dışında kimse yoktur, müzikler her hafta aynıdır, onbeş kişi gitsen o küçük bar bi anda hınca hınç dolu, eğlenceli bi bara dönüşür, eğlenmeye niyetin varsa eğlenirsin yoksa bir zulümdür.

perşembe okula uykusuz gidilir ama burda dersler hep erkendir, erken başlar erken biter, sonra eve gelinir biraz uyunur, akşam common roomda buluşulur Fox&Anchor'a gidilir, perşembe akşamları burda karaoke günüdür. eğlence gecenin ilk ışıklarına kadar sürer, kül kedisi gibidir, saat 01.00 oldu mu kapanır, sen tam eğlenmeye başlamışken hevesin kurağında kalır, Fox&Anchor hep doludur,İsveçliler karaokeye gelir,eğlenir de eğlenir, o gün gene tabiki isveçliler sarhoştur.

cuma tüm isveçlilerin eğlenme günüdür, burda en çok cuma eğlenilir. cuma günü herkes  elinde şıngır şıngır mor Systembolaget poşetiyle eve döner-systembolaget burda %2.5 oranından fazla içki satabilen tek yerdir-  akşam öğrenciler tabiki yine common roomda buluşur, zaten mutlaka bi etkinlik vardır,ya ispanyol günüdür,ya doğumgünüdür,ya da hiçbişey yoksa o gün cumagünüdür diyerek sınırsız içilir,

barlara burda gece oniki-birden önce gidilmez, illa o saatte gidilip o uzun giriş kuyruğu beklenir,cuma Sliver günüdür,isveçliler sabittir,kuralcıdır,günlerden cumaysa öncesinde nereye gidersen git gece Sliver'a gelinir.sırada hep kavga çıkar,çünkü isveçliler o saatte zaten ayakta duramamaya başlar ve mutlaka ya önündekine ya arkasındakine sataşır, kızlar bi anda çirkefleşir, o güzelim, sakin, mutlu hep gülen güzel gözlü sarı kızların içinden HULK çıkar, cevap verirsen eliyle seni iter , genelde susarsın hatta onlardan kaçarsın.


Sliver mekan olarak güzeldir,lükstür, büyüktür, renklidir, müzikler son dönemin hitleridir, süper diildir,ama başka şansın yoktur. dans pistine indiğin anda bi anda itilip kakılırsın, sarhoş isveçlilerin arasında kaybolman, ordan oraya savrulman muhtemeldir, o yüzden tavsiyem süründen ayrılmaman gerektiğidir, ne zaman ayrılsan kurtlar feci şekilde devrededir, isveç erkekleri gündüzleri çok kibar ve utangaç geceleriyse sarhoş,utanmaz ve ısrarcıdır. ee günlerden cumadır ve tabiki onların da içine hulk kaçmıştır.

Sliver 3'e kadar açıktır,sonra ya kebabçı-pizzacıya gidlir yada son otobüse yetişilir,tercih sizindir, son otobüs zaten babamın otobüsü gibidir, içersi cümbüştür, şarkılar söylenir.
cuma geceleri üç parttan oluşur. pre-party, party, after-party. Sliverdan sonra otobüste herkes birbirine "comeeonn afterparty" der, isteyen gider, benim bünyem kaldırmaz ama o partilerde de artık cuma gecesi sonuna kadar kullanılır,illa birinin odasında toplanılır,geriye abuksubuk fotograflar kalır.

cumartesi gezme günüdür,akşam yine içme günüdür,insanlar cuma kadar eğlence coşkulu değildir ama ben burda cumartesileri severim en çok, günlerden Statt günüdür, Statt, Karlskrona'nın diğer barıdır,cuma gününün o popüler sliver'ının o gün yüzüne bile bakılmaz bu sefer herkes Statt kuyruğundadır, statt daha iyidir, üç ayrı müzik alternatifi vardır, sıkıldıkça içinde gezersin,yine herkes sarhoştur, üstüne isveçli düşmesi muhtemeldir, statt wc ve vestiyer kuyruğu hep olaylıdır, kızlar burda darmadağındır,genelde çarpa çarpa ite kaka yürürler.3'te gece biter, babamın otobüsüne binilir, otobüste ayaklarını tepeye diken sarhoş kızlar, yere oturan sarhoş erkekler ve uyuyan sarhoş gençler vardır, otobüste yine şarkı söylenir ama burda hiç kavga çıkmaz,kimse de şşt uyuyoruz susun demez, cumartesi bitmiş, içlerindeki canavar gitmiş, normal isveçli olmaya karar vermişlerdir.

ve Söndag, ve bugün.. pazar, heryeeer kapalıdır, yanlışlıkla gündüz iki'den sonra çıkarsan sen uyurken herkes burayı terketmiş zannedersin. pazar herkes evindedir, bahçeler sulanır, o filmlerde gördüğümüz sahneler canlanır,evde huzur günüdür pazar, burda evlilik yoktur ama sadıklardır, sevdin mi hemen yüzük takılır,çocuklar yapılır ama düğün dernekle uğraşılmaz burda.

burda pazartesi değil pazar sendromum var, başlamak zorunda olduğum ödevlerim var, ama sırf başlamamak için soft müzikler açıp, yüzüme maske yapıp, film izleyip oturup pasta yapıyorum. ve söndagları kendime huzur günü ilan edip bide spora gidiyorum... ama asla ders çalışmıyorum..
not: şuan boğazda olanlar ve hatta oturacak yer bulamayanlar, bulduğunuz an istanbulda bir pazar günü için şükredin ve benim yerime de bi çay için...

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Facebook'ta Isvec'te Yasam isimli bir grup kurdum, Boylece insanlar Isvec hakkinda karsilikli bilgi alisverisinde bulunabilirler diye dusundum.
    https://www.facebook.com/groups/421424174568427/

    Bu sebeple seninde blogunun linkini orada paylasmak isterim senin icinde uygunsa tabi?

    iyi gunler
    Onur

    YanıtlaSil
  2. isveç üniversite eğitimi için gitmek istiyorum umarım giderim isveçteki üniversiteler başarı açısından bence dünyanın en iyileri arasında

    YanıtlaSil